Ceasurile inteligente Samsung Galaxy Watch4 și Watch4 Classic

Ca și în anii precedenți, în luna august, Samsung a introdus următoarea generație de ceasuri inteligente Samsung Galaxy Watch. Numărul de serie de data aceasta este 4, opțiunile de bază sunt două (obișnuit și Clasic), iar acestea sunt dispozitive cu adevărat emblematice care oferă oportunități maxime pentru Samsung în electronica purtabilă. Dar ceea ce este cel mai interesant este că, pentru prima dată din 2014, producătorul sud-coreean a lansat ceasuri nu pe sistemul său de operare Tizen, ci pe Google Wear. Cu toate acestea, au o carcasă Samsung și chiar și propria lor aplicație pentru smartphone, care este incompatibilă cu iOS. Confuz? Să ne dăm seama.
Mai întâi, să vorbim despre opțiuni mai detaliat. Principala diferență dintre Watch4 Classic și Watch4 obișnuit este prezența unei lune rotative. Da, da, Samsung Galaxy Watch4 nu are, doar butoane obișnuite. Decizia este cel puțin ciudată, deoarece acest element este de câțiva ani o trăsătură distinctivă a liniei emblematice de smartwatch a Samsung și este într-adevăr foarte convenabil. În plus, este surprinzător că producătorul a schimbat însăși interpretarea conceptului de Classic. Versiunea „clasică” Galaxy Watch3 diferă de aspectul obișnuit mai conservator și curea din piele. Dar Watch4 Classic este vândut cu o curea obișnuită din silicon.
S-au încurcat și cu mărimile. Watch4 și Watch4 Classic sunt prezentate fiecare în două versiuni: 44 și 40 mm pentru primul model și 46 și 42 mm pentru al doilea. Cu toate acestea, dimensiunea ecranului este aceeași pentru ceasurile în perechi: 44 și 46 mm și 40 și 42 mm. Și la fel și cu capacitatea bateriei. Mai simplu spus, dacă vrei un Classic, poți alege o dimensiune mai mare sau mai mică. Dacă vrei Watch4 obișnuit – la fel. Dar să nu credeți că Watch4 Classic va avea un ecran mai mare decât Watch4, deși carcasa este mai mare.
Iar cel mai interesant lucru sunt prețurile. Sunt surprinzător de plăcute. În toate cazurile, veți primi cadou și un încărcător wireless EP-P4300.  În general, chiar și cel mai scump model de smartwatch-ul de vârf al Samsung va fi mai ieftin decât cea mai ieftină versiune de Apple Watch Series 6. Apropo, Galaxy Watch Active2 rămâne printre modelele Samsung actuale, dar fără cadou.
Deci, rezoluția a devenit și mai mare, densitatea punctelor este lider și în ceea ce privește numărul de senzori și nivelul de protecție al Samsung Galaxy Watch4. Și în ceea ce privește spațiul de stocare, este la egalitate cu Apple Watch Series 6. Totuși, repetăm tot timpul ceea ce spunem: este imposibil să judeci un dispozitiv purtabil doar după caracteristicile sale.

Complectația

Aspectul ambalajului ambelor versiuni (Clasic și obișnuit) este o trusă albă alungită.
În interior, pe lângă ceasul în sine, există doar un cablu USB cu o tabletă de încărcare wireless la capăt și un pliant. Samsung Galaxy Watch3 avea exact același echipament.
În general, complectația nu ridică întrebări, dar, desigur, nu poate fi considerat cu adevărat emblematic.

Designul

Aspectul modelului Classic este destul de brutal și poate fi numit doar condiționat clasic. Două butoane masive din dreapta atrag atenția, iar unul dintre ei are o margine roșie. În plus, desigur, rama masivă atrage atenția: numerele sunt sculptate pe partea interioară, adiacentă ecranului.
Mult mai rafinat decât modelul obișnuit. Aici, balamalele nu sunt atât de masive, iar butoanele sunt încastrate în carcasă și nu există ramă. Acesta din urmă, însă, nu se poate spune că este un plus, având în vedere importanța și comoditatea unei lune rotative pentru controlul dispozitivului.
În ambele cazuri, curelele sunt detașabile și sunt atașate în mod standard – cu ajutorul pârghiilor-ace de tricotat. Lățimea este, de asemenea, familiară: 20 mm. Deci schimbarea acestora la opțiuni alternative nu este o problemă. Ciudat este insa ca producatorul nu se ofera sa cumpere din piele sau alte curele, limitandu-se doar la cele din silicon. Interesant este că curelele de pe versiunile clasice și obișnuite sunt prinse în diferite moduri: într-un caz, se folosește cea mai tradițională versiune, în celălalt, capătul curelei este trecut prin fantă și se află între mână și bază.
Rețineți că pentru mâinile subțiri ale unui ceas cu o dimensiune mai mare, cureaua nu este încă foarte convenabilă – nu există suficiente găuri pentru fixarea strânsă, așa că ceasul atârnă. Cu opțiuni mai mici, situația este mai bună.
Este important de menționat că în toate versiunile de Galaxy Watch4 există o carcasă din oțel, iar suprafața din spate, unde se află senzorul optic, este din plastic și sticlă. În ceea ce privește rezistența la șocuri, carcasa respectă standardul militar MIL-STD-810G, iar nivelul de protecție împotriva umezelii este standard de 5 atm, permițându-vă să înotați în piscină.
Ultimul lucru despre care trebuie să vorbim atunci când descrii designul este funcționalitatea butoanelor. Nu este destul de familiar: butonul de sus nu vă permite să deschideți meniul aplicației, iar cel de jos nu începe antrenamentele. De fapt, atunci când sunteți pe ecranul principal (apel), apăsările scurte de buton nu dau deloc niciun rezultat. Dacă faceți o apăsare lungă, atunci cel de sus pentru Classic va lansa un meniu prin care puteți opri ceasul sau puteți modifica sensibilitatea ecranului, iar pentru simplu Watch4 va apela asistentul Bixby. Butonul de jos al ambelor modele activează plata prin Samsung Pay.
Butoanele sunt mult mai utile dacă ne aflăm într-un fel de meniu intern. Apoi apăsând butonul de sus ne trimite la ecranul principal, iar butonul de jos – la cel anterior (adică acționează ca „Înapoi”).
În general, designul ceasului Galaxy Watch4 nu înseamnă că a devenit mai bun decât versiunea de anul trecut, iar Classic este acum și mai puțin asociat cu stilul clasic de afaceri. Este deosebit de ciudat că toate opțiunile sunt acum echipate doar cu o curea din silicon. Dar nu putem spune că nici aspectul cazului în sine s-a deteriorat. Dar obișnuitul Galaxy Watch4 arată foarte elegant și concis, deși lipsa unui cadru rotativ este, desigur, tristețe.

Ecran

Ecranul tuturor modelelor Galaxy Watch4 este rotund (fără zone moarte), plat. Diametrul este de 1,4″ pentru versiunea mai mare și de 1,2″ pentru cele mai mici. Rezoluția este de 450×450 și, respectiv, 396×396, ceea ce oferă o densitate foarte mare a punctelor. Cu toate acestea, după cum știm, aceasta este departe de a fi singura caracteristică care afectează calitatea imaginii. Suprafața frontală a ecranului este realizată sub forma unei plăci de sticlă cu o suprafață netedă ca oglindă, rezistentă la zgârieturi. Pe suprafața exterioară a ecranului există o acoperire specială oleofobă (repelantă a grăsimilor) (eficientă, vizibil mai bună decât Google Nexus 7 (2013)), astfel încât amprentele sunt îndepărtate mult mai ușor și apar într-un ritm mai lent decât în cazul unei sticle obișnuite.  Judecând după reflexia obiectelor, proprietățile anti-orbire ale ecranului sunt mai bune decât cele ale ecranului Google Nexus 7 2013. Pentru claritate, iată o fotografie în care o suprafață albă se reflectă în ecranele off
Ecranul ceasului este vizibil mai întunecat (luminozitatea în fotografii este de 52 față de 105 pentru Nexus 7) și nu are o nuanță pronunțată. Dublarea reflexiei este slabă, ceea ce indică faptul că nu există spațiu de aer între straturile ecranului. În setări există o reglare a luminozității (10 trepte, de la 0 la 9). La afișarea unui câmp alb pe tot ecranul, valoarea maximă (9 pe scară) a luminozității a fost de 590 cd/m², cea minimă (0 pe scară) – 4,7 cd/m². Acesta este în întuneric total sau în condiții de lumină moderată. În condiții de iluminare puternică (condiționat în lumina directă a soarelui), luminozitatea ecranului, dacă este setată la maxim, crește la aproximativ 920 cd/m², ceea ce, ținând cont de excelentele proprietăți anti-reflex, va face posibilă vezi ce este afisat pe ecranul ceasului chiar si in astfel de conditii. În setări există un comutator pentru modul de control automat al luminozității. Senzorul de lumină este situat sub ecran, în partea de jos a acestuia. Dacă lăsați totul implicit, atunci în întuneric total, funcția de auto-luminozitate reduce luminozitatea la 4,7 cd/m² (foarte întunecat), într-un birou iluminat artificial (aproximativ 550 lux) o setează la 120 cd/m² (normal) , într-un mediu foarte luminos (corespunde în mod condiționat de a fi în lumina directă a soarelui) crește la 920 cd/m² (la maxim). Rezultatul nu ne-a prea potrivit, așa că în întuneric complet am mărit luminozitatea cu un grad, obținând următoarele valori pentru cele trei condiții indicate mai sus: 20, 130, 920 cd/m² (care era ceea ce era necesar). Se pare că funcția de luminozitate automată funcționează adecvat și permite utilizatorului să își personalizeze munca la cerințele individuale.
Pe diagramele luminozității (axa verticală) în funcție de timp (axa orizontală), există o modulare semnificativă cu o frecvență de 120 Hz (9/9++ este în condiții de iluminare externă puternică):
Doar la luminozitate scăzută amplitudinea relativă ajunge la 100%, cu toate acestea, cu o mișcare rapidă a ochilor sau într-un test pentru un efect stroboscopic la luminozitate medie și scăzută a ecranului, unele pâlpâiri cu un decalaj negru sunt încă vizibile, aparent, modulația este distribuită peste zone, iar în câmpul vizual al senzorului include mai multe zone. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că nu are sens să te uiți la ecranul ceasului timp îndelungat, este puțin probabil ca o astfel de pâlpâire să ducă la o oboseală crescută.
Acest ecran folosește o matrice Super AMOLED – o matrice activă pe diode organice emițătoare de lumină. O imagine colorată este creată folosind subpixeli de trei culori – roșu (R), verde (G) și albastru (B) în cantități egale, ceea ce este confirmat de un fragment de microfotografie (două părți ale subpixelului albastru funcționează sincron):
Pentru comparație, puteți vedea galeria de microfotografii ale ecranelor utilizate în tehnologia mobilă.
Spectrele sunt tipice pentru OLED – zonele de culoare primară sunt bine separate și au forma unor vârfuri relativ înguste:

Sistem de operare și interacțiune cu un smartphone

Am observat deja în introducerea articolului că, pentru prima dată în mulți ani, Samsung a lansat un model de smartwatch nu pe propriul sistem de operare Tizen, ci pe sistemul de operare Wear de la Google, deși părea că nici dezvoltatorul însuși nu credea cu adevărat în el. Care este problema aici – într-un fel de acorduri comerciale între cei doi giganți sau din motive tehnologice, este puțin probabil să știm. Dar – un fapt este un fapt.
Cu toate acestea, nu trebuie să vă gândiți că Wear OS este prezentat aici în forma sa cea mai pură. Pe deasupra se află programul de completare Samsung One UI Watch 3, care schimbă complet interfața. Și chiar și aplicația pentru smartphone este proprie. Se numește Galaxy Wearable și este compatibil doar cu smartphone-urile Android, în timp ce Wear OS funcționează și pe iPhone. De altfel, din punctul de vedere al utilizatorului mediu din sistemul de operare Google, aici rămân doar magazinul de aplicații și, în consecință, compatibilitatea cu aplicațiile Wear OS.
Dar totul ar fi bine, doar funcționalitatea completă a ceasului este disponibilă în general doar pe smartphone-urile Samsung. Cert este că, pe lângă Galaxy Wearable, veți avea nevoie de încă două aplicații pentru o utilizare completă: Samsung Health (aici totul este clar) și Samsung Health Monitor, iar aceasta din urmă este prezentată doar în magazinul de aplicații propriu al Samsung. Confuz? Să vorbim despre totul în ordine și cu exemple.
Deci, primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a vă conecta ceasul la smartphone este să instalați Galaxy Wearable din magazinul Google Play. După ce ceasul și smartphone-ul se „văd” unul pe celălalt (și acesta, apropo, nu este un proces atât de simplu – am avut o mulțime de dificultăți), aplicația va începe să descarce ceva Galaxy Watch4 Plugin. Și numai atunci când pluginul este încărcat, va fi posibil să finalizați procesul și să vedeți ecranul principal Galaxy Wearable.

Concluzii

Deocamdată, cel puțin până la următoarea generație de Apple Watch, Samsung Galaxy Watch4 este cel mai capabil smartwatch de pe piață. Producătorul a făcut un pas mare în introducerea diferitelor capacități medicale, în primul rând măsurători ale tensiunii arteriale și al compoziției corporale, ca să nu mai vorbim de SpO2 și ECG destul de familiar.
În plus, ceasurile Samsung sunt acum compatibile cu aplicațiile Wear OS. Mai mult decât atât, dispozitivele în sine rulează pe Wear OS, pur și simplu nu există altă modalitate de a simți asta, cu excepția instalării aplicațiilor de pe Google Play.
Iar principalul dezavantaj sunt problemele de compatibilitate. Funcțiile de măsurare a presiunii și ECG sunt disponibile numai împreună cu smartphone-urile Samsung Galaxy. Și ceasul este complet incompatibil cu iPhone (în timp ce Wear OS în forma sa cea mai pură este compatibil cu iOS).
Avem și întrebări legate de design: Classic este acum fără curea de piele, iar versiunea obișnuită este fără lunetă rotativă. Funcționalitatea celor două butoane fizice este foarte ciudată. Controalele necesită ceva timp pentru a vă obișnui.
Dar pe cealaltă parte a scalei – un cost relativ mic pentru un produs emblematic. Deci, dacă aveți un smartphone Samsung, atunci cu siguranță ar trebui să aruncați o privire mai atentă la Watch4.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *